خراسان شمالی یکی از استانهایی است که بیشترین کاروانسراها را در مسیر جاده ابریشم دارد

به گزارش وبلاگ پیوست، ایسنا/ براساس اخبار بدست رسیده، خراسان شمالی یکی از استانهایی است که بیشترین کاروانسراها را در مسیر جاده ابریشم دارد.

خراسان شمالی یکی از استانهایی است که بیشترین کاروانسراها را در مسیر جاده ابریشم دارد

از 13 کاروانسرایی که در مسیر جاده ابریشم در شاخه جرجان به نیشابور واقع شده است، هفت کاروانسرا در خراسان شمالی جای گرفته است.

بناهای موجود در مسیر جاده ابریشم از لحاظ ارزشهای تاریخی و فرهنگی از اهمیت خاصی برخوردار هستند و از گذشته تا به امروز این جاده همواره علاوه بر اینکه محلی برای جابجایی کالاها بوده، موجب انتقال فرهنگ، تکنولوژی، اندیشه و علم هم بوده است. به همین علت شهرهایی که در مسیر راه ابریشم قرار گرفته اند در طول تاریخ شاهد شکوفایی مالی و فرهنگی خاصی بوده اند.

مسیر جرجان به نیشابور نه تنها به علت وجود تاسیسات وابسته به راه، مانند کاروانسراها، آب انبارها، برج ها و بناهایی که مربوط به هدایت مسافران و مراقبت از راهها هستند، بلکه تعداد زیادی از مشاهیر علم و ادب و فرهنگ در شهرهای این مسیر رشد و پرورش نموده اند که نشان دهنده تاثیرات این مسیر فرهنگی است، بنابراین ایستایی این کاروانسراها به عنوان یکی از مهمترین شاخصه های فرهنگی در استان از اهمیت خاصی برخوردار است که انجام عملیاتی همانند بازسازی تاثیر خیلی زیادی در حفظ آنها دارد.

محمدرضا قهرمانیان، معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان شمالی اظهار کرد: در مسیر جرجان به نیشابور 13 کاروانسرا وجود دارد که از این تعداد هفت کاروانسرا در خراسان شمالی واقع شده است.

به گفته وی، این کاروانسراها شامل دشت، رباط قره بیل، عشق، قلی، جوشقان، قره چاه و راه نیز است.

قهرمانیان با اشاره به اینکه تمام این کاروانسراها در لیست آثار ملی کشور قرار گرفته اند، اضافه کرد: قدمت ساخت آنها به دوره تیموری و اوایل دوره صفویه باز می گردد.

وی ادامه داد: در حال حاضر فعالیتهایی که در این کاروانسراها انجام می گردد در مرحله استحکام بخشی بنا، مطالعه و ساماندهی است.

این مقام مسئول توضیح داد: در حال حاضر پیشرفت فیزیکی بازسازی کاروانسرای قره بیل به 40 درصد، کاروانسرای عشق به حدود 35 درصد و قلی به 95 درصد رسیده است.

وی بیان نمود: در امسال 450 میلیون تومان اعتبار جذب شد که این اعتبار برای بازسازی کاروانسرای عشق هزینه شد.

معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان شمالی گفت: علاوه بر آن برای شروع بازسازی در کاروانسرای راه نیز نیز درخواست یک میلیارد تومان اعتبار از محل اعتبارات ملی داده ایم.

وی اضافه کرد: از محل سفر ریاست جمهوری به خراسان شمالی نیز مبلغ سه میلیارد و 500 میلیون تومان برای بازسازی کاروانسرای عشق و دو میلیارد و 700 میلیون تومان نیز برای بازسازی کاروانسرای قره بیل در نظر گرفته شده است.

مستوفیان، مدیر کل میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان شمالی نیز اظهار کرد: خراسان شمالی دارای یک هزار و 200 اثر تاریخی شناسایی شده است که از این تعداد 517 اثر ثبت تاریخی هستند.

وی در ادامه با اشاره به اینکه در مسیر جاده ابریشم در خراسان شمالی هفت کاروانسرا وجود دارد، اضافه کرد: چهار کاروانسرا از این تعداد در سنوات خیلی گذشته از بین رفته اند و فقط کف و پلان از آنها به جای مانده است و تنها اهمیت آنها برای انجام فعالیتهای مطالعاتی باستان شناسی است.

وی با اشاره به سه کاروانسرای قلی، قره بیل و عشق بیان نمود: این بناهای تاریخی نیازمند امر بازسازی هستند ولی بازسازی کاری سخت و بسیار هزینه بر است و البته با تلاشهای صورت گرفته کارونسرای قلی به ثبت جهانی رسید.

وحدت، یک پژوهشگر باستان شناسی در خراسان شمالی گفت: مهمترین شاخصه ای که کاروانسراهای موجود در جاده ابریشم در خراسان شمالی را از سایر کاروانسراهای موجود در این مسیر متمایز میسازد، آن است که در دوره تیموری ساخته شده اند.

وی اضافه کرد: چیزی که کاروانسراهای این مسیر را در خراسان شمالی از سایر کاروانسراها متمایز می نماید بحث پلان و مصالحی است که در ساخت آن بکار گرفته شده است.

وحدت با اشاره به اینکه خراسان شمالی در منطقه کوهستانی واقع شده، ادامه داد: سایر کاروانسراهای واقع در جاده ابریشم که در منطقه بیابانی قرار گرفته اند، آجری هستند اما این کاروانسراها با مصالح سنگی ساخته شده اند.

وی اظهارکرد: فقط یک کاروانسرا از هفت کاروانسرای واقع در مسیر ابریشم در خراسان شمالی از مصالح ساختمانی ساخته نشده و آن هم به این علت بوده که از مصالح ساختمانی کاروانسرایی که در نزدیکی آن قرار داشته، ساخته شده است.

وی توضیح داد: از سوی دیگر شرایط آب و هوایی سرد موجب شده تا پلانهای ساخته شده، کوچکتر باشند و علاوه بر آن یکی از کاروانسراها نیز سرپوشیده باشد که دیگر کاروانسراهای موجود در این مسیر چنین شاخصه ای را نداشته است.

منبع: همگردی

به "خراسان شمالی یکی از استانهایی است که بیشترین کاروانسراها را در مسیر جاده ابریشم دارد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خراسان شمالی یکی از استانهایی است که بیشترین کاروانسراها را در مسیر جاده ابریشم دارد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید