راهنمای کامل نگهداری و تکثیر گیاه آنتوریوم

به گزارش وبلاگ پیوست، آنتوریوم گیاهی با ظاهری ظاهری خاص و استوایی است و به آن گل فلامینگو هم می گویند. نگهداری از این گیاه چندان راحت نیست ولی بدون تردید ارزش زحمت کشیدن دارد چون بسیار زیبا است ظاهری خیره کننده به خانه شما می دهد. در ادامه با خبرنگاران مگ همراه باشید تا در خصوص گیاه آنتوریوم بیشتر بخوانید.

راهنمای کامل نگهداری و تکثیر گیاه آنتوریوم

آنتوریوم چیست؟

آنتوریوم نام سرده ای از گیاهان پایا یا چندساله است که نزدیک به 1000 گونه مختلف را شامل می گردد. آنتوریوم ها بومی آمریکای مرکزی، شمال آمریکای جنوبی و منطقه کارائیب هستند. اگرچه در منطقه ها گرمسیری می توان آنتوریوم را در فضای باز و در باغچه پرورش داد، اما از آن جا که این گیاه به مراقبت های ویژه ای احتیاج دارد، معمولاً به عنوان گیاه آپارتمانی یا در گلخانه پرورش داده می گردد. آنتوریوم ها رشد آهسته ای دارند و در شرایطی که نور کافی دریافت نمایند کمی سرعت رشد آن ها بیشتر می گردد. بعلاوه آنتوریوم ها برای اینکه رشد خوبی داشته باشند به رطوبت و گرمای زیاد احتیاج دارند.

آنتوریوم ظاهری خاص و استوایی دارد و به همین علت با نام گل فلامینگو هم شناخته می گردد. در هر موقع از سال می توان برای کاشت و تکثیر آنتوریوم اقدام کرد و این گیاه می تواند در طول سال گل دهی داشته باشد. اگرچه همه گونه های آنتوریوم گل دهی ندارند اما گونه هایی که گل می دهند با توجه به شکل متمایز گل ها به راحتی شناخته می شوند. آنتوریوم ها گل هایی خوشه ای، بسیار کوچک و بدون دم گل دارند که به رنگ زرد یا قرمز هستند و شبیه به دم به نظر می رسند.

در واقع گل آذین آنتوریوم از نوع اسپات یا قاشقی است که در آن چیزی شبیه به برگ گل آذین سنبله گیاه را احاطه می نماید که با نام اسپات شناخته می گردد. آنتوریوم اسپات هایی قلبی شکل، براق و رنگارنگ دارد. گونه هایی از آنتوریوم که گل نمی دهند، برگ هایی بزرگ تر با رگبرگ هایی نمایان تر دارند. اسپات های رنگارنگ در کنار برگ های سبز باعث شده اند آنتوریوم ظاهری مجذوب کننده و ویژه داشته باشد و به یک گیاه آپارتمانی محبوب تبدیل گردد. آنتوریوم گیاهی با ماندگاری طولانی است و بیشتر گونه های آن بالارونده هستند. اگر می خواهید در خانه از آنتوریوم نگهداری کنید به این نکته توجه کنید که این گیاه برای انسان و حیوان سمی است.

نگهداری از گیاه آنتوریوم

آنتوریوم ها برای رشد به نور زیادی احتیاج دارند اما این نور نباید نور مستقیم باشد. به جز در فصل زمستان، آنتوریوم ها قرار گرفتن در معرض نور مستقیم را نمی پسندند. البته گیاهانی که به طور کامل با شرایط نگهداری خود سازگار شده اند از این قاعده مستثنی هستند. آنتوریوم ها بومی منطقه های هستند که معمولاً دما در آن جا از 15 درجه سانتی گراد پایین تر نمی رود. حتی گونه های بدون گل این گیاه دماهای بالاتر را ترجیح می دهند. اگر از آنتوریوم در دمای پایین تر از 15 درجه سانتی گراد نگهداری گردد، گیاه آسیب می بیند.

آنتوریوم هایی که در گلدان از آن ها نگهداری می گردد، یک خاک مخلوط گلدان غنی با زهکشی مناسب را ترجیح می دهند و همان طور که باید رطوبت این خاک حفظ گردد نباید کاملاً خیس باشد. در محیط طبیعی بسیاری از گونه های آنتوریوم گیاهان هوازی هستند. این نوع از گیاهان به جای اینکه در بستر خاک رشد نمایند روی سایر گیاهان زندگی می نمایند. اگر آنتوریوم شما نمی تواند خودش را نگه دارد و آویزان می گردد، در کنار گیاه یک پایه چوبی کوچک قرار دهید تا گیاه بتواند از آن بالا رود.

نور

فرقی نمی نماید که در فضای بسته از آنتوریوم نگهداری می کنید یا در فضای باز؛ این گیاه برای اینکه رشد خوبی داشته باشد باید نور زیادی دریافت کند. البته باید مراقب باشید که گیاه در معرض نور مستقیم خورشید قرار نگیرد چرا که می تواند برگ ها را بسوزاند.

خاک

آنتوریوم خاک هایی را ترجیح می دهد که بافتی درشت تر و زهکشی مناسبی داشته باشند. اگر میزانی ماسه و پیت ماس را به خاک مناسب برای ارکیده ها اضافه کنید، یک ترکیب ایده آل برای نگهداری از آنتوریوم در گلدان می گردد.

آب

در نگهداری از آنتوریوم حفظ رطوبت دائمی خاک بسیار مهم است و نباید اجازه دهید که خاک کاملاً خشک گردد. داخل یک سینی میزانی سنگ ریزه بریزید، سینی را با آب پر کنید و گلدان را روی سنگ ریزه ها قرار دهید. استفاده از سینی سنگ ریزه یک راه چاره مناسب برای حفظ رطوبت خاک اطراف گیاه است. بین دو نوبت آبیاری به قدری فاصله بیاندازید که سطح رویی خاک خشک گردد و برای تشخیص زمان مناسب برای آبیاری مجدد می توانید سطح خاک را لمس کنید. برای آنتوریوم هایی که در فضای بسته از آن ها نگهداری می گردد، یک بار در هفته آبیاری می تواند کافی باشد. اما اگر در فضای باز از آنتوریوم نگهداری می کنید، در ماه های گرم سال بهتر است گیاه را هر دو یا سه روز یک بار آبیاری کنید.

دما و رطوبت

آنتوریوم ها بومی منطقه ها استوایی هستند و اگر می خواهید در پرورش آن ها پیروز باشید باید شرایطی مشابه این منطقه ها برای آن ها فراهم کنید. این گیاه رطوبت زیاد و دمایی بین 18 تا 30 درجه سانتی گراد را ترجیح می دهد. در منطقه های با دمای بین 7 تا 16 درجه سانتی گراد می توانید آنتوریوم را در فضای باز پرورش دهید. اما اگر در منطقه های زندگی می کنید که دما به 4 درجه سانتی گراد یا حتی کمتر می رسد، نباید از آنتوریوم در فضای باز نگهداری کنید چرا که به احتمال زیاد گیاه در این دما از بین می رود.

اگر در منطقه های با اقلیم خشک زندگی می کنید و بعلاوه در طول زمستان که هوا خشک است، آنتوریوم را هر روز غبارپاشی کنید تا رطوبت مورد احتیاج گیاه تأمین گردد. البته محتمل است در ماه هایی که هوا خشک تر است گیاه به رطوبت بیشتری احتیاج داشته باشد و لازم باشد که از دستگاه رطوبت ساز بهره ببرید و حتی لازم باشد که این دستگاه دائماً روشن باشد.

زمستان گذرانی

در منطقه های که آب وهوای گرمسیری ندارند، آنتوریوم نمی تواند در زمستان و در فضای باز زنده بماند. اگر از آنتوریوم خود در فضای باز نگهداری می کنید، هم زمان با کاهش دما و رسیدن آن به پایین تر از 15 درجه سانتی گراد، گیاه خود را به فضای بسته منتقل کنید. باید گیاه را به مکانی پرنور و مرطوب انتقال دهید که دمایی ثابت و نزدیک به 24 درجه سانتی گراد داشته باشد. اگر حمام شما یک پنجره آفتاب گیر داشته باشد، برای نگهداری از آنتوریوم در زمستان یک گزینه ایده آل است.

کود

تغذیه آنتوریوم با کودهای مایع در طول فصل رشد نه تنها برای این گیاه مضر نیست بلکه توصیه هم می گردد. برای تغذیه آنتوریوم از کودهایی که حاوی میزان زیادی فسفر هستند بهره ببرید، نزدیک به 1/5 برابر بیشتر از میزان توصیه شده آن ها را رقیق کنید و هر هفته کوددهی را انجام دهید. کودهای غنی از فسفر به تقویت گل دهی گیاه یاری می نمایند.

کمتر اما همواره یک عبارت رایج در اصول باغبانی است که باید درباره تعداد نوبت های کوددهی، غلظت کود و میزان استفاده از آن رعایت گردد.

هرس

در شرایطی که برگ های آنتوریوم در حال پژمرده شدن و از بین رفتن هستند، گیاه انرژی خود را برای حفظ و بهبود این برگ ها به کار می گیرد. می توانید با جدا کردن برگ هایی که قهوه ای شده اند به گیاه خود یاری کنید تا انرژی خود را تنها برای رشد برگ ها و گل های نو به کار بگیرد. اگر این برگ ها به راحتی کنده نمی شوند، از قیچی باغبانی برای جدا کردن آن ها بهره ببرید.

گل های پژمرده را همراه با ساقه از گیاه جدا کنید. تنها در صورتی که می خواهید از بذرهای گیاه بهره ببرید گل های پژمرده را برای مدت بیشتری نگه دارید.

برای اینکه گیاه ظاهر زیباتری داشته باشد باید برای هرس کردن آن کمی وقت بگذارید. برگ ها و شاخه هایی را که باعث شده اند آنتوریوم ظاهر نامنظمی پیدا کند از گیاه جدا کنید. البته نباید تعداد زیادی از برگ ها را جدا کنید؛ حداقل سه یا چهار برگ را باقی بگذارید.

تعویض گلدان

هنگامی که ریشه های آنتوریوم همه فضای گلدان را پر می نمایند، گیاه تعداد زیادی ریشه هوایی فراوری می نماید و این یعنی زمان تعویض گلدان فرا رسیده است. معمولاً آنتوریوم هر دو سال یک بار به تعویض گلدان احتیاج دارد اما این زمان ممکن است بیشتر از دو سال هم طول بکشد. برای تعویض گلدان، آنتوریوم را به گلدانی که تنها کمی بزرگ تر از گلدان قبلی است انتقال دهید. اگر قطر گلدان نو 5 سانتی متر بیشتر از گلدان قبلی باشد کافی است و لازم نیست گلدان نو قطری بیشتر از این میزان داشته باشد.

انتخاب گلدانی که تعداد زیادی سوراخ زهکشی داشته باشد نکته ای است که همه افراد باید آن را رعایت نمایند. اما افراد باید جنس گلدان را بر اساس عادت هایی که در آبیاری دارند انتخاب نمایند. اگر از افرادی هستید که معمولاً در آبیاری زیاده روی می کنید، گلدان سفالی انتخاب کنید. این گلدان ها روزنه هایی دارند که رطوبت اضافی از آن ها خارج می گردد. اگر در نگهداری از گیاهان سهل انگاری می کنید و نمی توانید بر اساس یک برنامه ی منظم برای آبیاری آن ها اقدام کنید، از گلدان های پلاستیکی یا سرامیکی بهره ببرید. در این گلدان ها خاک برای مدت بیشتری مرطوب می ماند.

برای تعویض گلدان آنتوریوم، یک سوم از گلدان نو را با خاک تازه و مناسب پر کنید. سپس گیاه را روی خاک قرار دهید و به آرامی در اطراف پایه اصلی گیاه خاک بریزید. از آن جا که بعد از گذشت چند هفته ریشه های هوایی گیاه بالای سطح خاک نمایان می شوند، نباید گلدان را کاملاً پر کنید. بعد از مشاهده ریشه های هوایی، باید اطراف ریشه هایی که می بینید میزانی خاک بریزید.

گل دهی گیاه آنتوریوم

فراهم کردن شرایطی که آنتوریم کاملاً از آن راضی باشد کار دشواری است. اما گل های آنتوریوم چشم انداز ای ویژه و تماشایی ایجاد می نمایند که ارزش کمی کوشش بیشتر را دارد. آنتوریوم می تواند هر چند ماه یک بار گل دهد و هر گل می تواند نزدیک به شش هفته دوام بیاورد. اگر خاک کاملاً خیس باشد، گیاه به میزان کافی نور دریافت نکند یا ریشه های گیاه همه فضای گلدان را پر نموده باشند، نمی توانید این گل های زیبا را ببینید.

برای گل دهی آنتوریوم، باید رطوبت مورد احتیاج گیاه را تأمین کنید و گیاه را هفته ای یک بار با کود سرشار از فسفر تغذیه کنید. البته می توانید درسایر شرایط نگهداری از گیاه هم تغییراتی ایجاد کنید. برای نمونه؛ می توانید از خاک دیگری مانند خاک مناسب برای ارکیده بهره ببرید یا مکان نگهداری از گیاه را تغییر دهید. به ویژه در شرایطی که گیاه نزدیک پنجره یا دریچه وسایل سرمایشی واقع شده است، تغییر مکان می تواند ایده خوبی باشد تا از گیاه در برابر هوای سرد محافظت کنید.

تکثیر گیاه آنتوریوم

آنتوریوم ها با یک روش ویژه به شما اعلام می نمایند که آماده تکثیر هستند؛ آن ها ریشه هوایی فراوری می نمایند. ریشه های آنتوریوم گوشتی هستند و تقریباً به شکل برجستگی هایی کوچک نمایان می شوند. این ریشه ها کمی بالاتر از سطح خاک و از یک ساقه منشعب می شوند.

نمایان شدن ریشه های هوایی آنتوریوم اتفاقی است که احتمال رخ دادن آن در هر فصلی وجود دارد. گیاهانی که کمتر گل می دهند یا گل دهی آن ها به خاتمه رسیده است، گزینه های ایده آلی برای تکثیر هستند. می توانید برای تکثیر آنتوریوم از روش قلمه زنی ساقه یا ریشه هوایی بهره ببرید.

برای این کار به یک گلدان تمیز، میزانی خاک تازه با زهکشی مناسب و یک چاقو یا قیچی باغبانی تیز و کاملاً تمیز احتیاج دارید. بعلاوه اگر تمایل دارید و می خواهید تکثیر پیروز تری را تجربه کنید، می توانید از هورمون ریشه زایی هم بهره ببرید. بعد از اینکه وسایل مورد احتیاج را آماده کردید، مراحل زیر را انجام دهید:

1. با استفاده از چاقو یا قیچی باغبانی، ریشه های هوایی یا یک ساقه مناسب را از گیاه جدا کنید. ساقه ای را انتخاب کنید که حداقل دو یا سه برگ داشته باشد و طول آن از 15 سانتی متر کمتر نباشد. اگر تمایل دارید انتهای قلمه را به هورمون ریشه زایی آغشته کنید.

2. فرقی نمی نماید که از ساقه یا ریشه هوایی استفاده نموده اید؛ قلمه ی آماده شده را در گلدان بکارید و برای کاشت آن ها حتماً از خاک تازه بهره ببرید. قلمه ای را که کاشته اید به خوبی آبیاری کنید.

3. گلدان را به مکانی پرنور و گرم انتقال دهید اما توجه داشته باشید که نباید در معرض نور مستقیم خورشید قرار بگیرد. بعلاوه باید مراقب حفظ رطوبت خاک باشید.

در این روش، نزدیک به 4 تا 6 هفته طول می کشد تا گیاه نو رشد خودش را شروع کند.

تکثیر گیاه آنتوریوم با بذر

می توانید آنتوریوم را به وسیله کاشت بذر تکثیر کنید اما این یک روش طولانی مدت است و ممکن است برای برخی افراد دلسردنماینده باشد. بعد از کاشت بذرها، باید چهار سال صبر کنید تا آنتوریوم ها به گل دهی برسند.

برترین بستر برای کاشت بذرهای آنتوریوم ورمیکولیت مرطوب است. بذرها را با فاصله 2/5 سانتی متر از یکدیگر روی بستر قرار دهید و به آرامی آن ها را داخل ورمیکولیت فشار دهید. برای تسریع در جوانه زنی بذرها، آن ها را با یک پوشش پلاستیکی شفاف بپوشانید. بذرهای کاشته شده را نزدیک پنجره ای آفتاب گیر قرار دهید اما مراقب باشید که در معرض نور مستقیم خورشید قرار نگیرند. اگر قطرات آب را زیر پوشش پلاستیکی مشاهده کردید، بخش کوچکی از پوشش پلاستیکی را کنار بزنید تا میزانی هوا وارد گردد. از قلم نیاندازید که گیاهان هم به تنفس احتیاج دارند. بعد از اینکه جوانه ها را مشاهده کردید، پوشش پلاستیکی را به طور کامل بردارید.

آفت های رایج

شپشک ها، شپشک های آردی، سفیدبالک ها و کنه های عنکبوتی آفت های شناخته شده ای هستند که بیشتر گیاهان آپارتمانی و از جمله آنتوریوم در معرض هجوم آن ها قرار دارند. البته شته ها هم به آنتوریوم آسیب می زنند. شته ها به مرور زمان باعث می شوند برگ های گیاه لکه دار شوند و دیگر ظاهر سالمی نداشته باشند.

از آن جا که مورچه ها از فضولات چسبناک شته ها تغذیه می نمایند، مشاهده مورچه ها روی گیاهان نشان می دهد که آن ها مورد هجوم شته ها قرار گرفته اند.

ایجاد لکه های زرد روی برگ ها می تواند نشانه ای برای حضور کنه های عنکبوتی باشد. البته ریشک بال ها و شپشک های آردی هم باعث ایجاد لکه هایی روی برگ ها می شوند و از برگ های جوان تر گیاه تغذیه می نمایند. اگر برای مقابله با این حشرات اقدامی نکنید، نه تنها گیاه شما پژمرده می گردد بلکه رشد گیاه متوقف می گردد و انتها می میرد.

معمولاً اسپری کردن آب از فاصله ای نزدیک و با فشار بیشتر می تواند یک روش طبیعی برای مقابله با این آفت ها باشد. با این روش، قسمت های مختلف گیاه از حضور آفت ها پاک می شوند و آفت ها هم غرق می شوند. ممکن است برای مقابله با حشرات مقاوم تر لازم باشد از صابون های حشره کش یا روغن های باغبانی بهره ببرید. البته باید روغن های باغبانی طبیعی را انتخاب کنید چرا که روغن های طبیعی به گیاه آسیب نمی زنند.

مسائل رایج در نگهداری از گیاه آنتوریوم

اگرچه آنتوریوم گیاهی است که به مراقبت های ویژه ای احتیاج دارد اما اگر روش نگهداری از آن را بیاموزید و برای این کار برنامه ریزی داشته باشید، نگهداری از آنتوریم کار چندان سختی نیست.

  • زرد شدن برگ ها: گیاه در معرض نور شدید و مستقیم قرار گرفته است یا به پژمردگی باکتریایی دچار شده است.
  • روشن تر شدن رنگ برگ ها: گیاه بیشتر از احتیاجش نور دریافت می نماید.
  • قهوه ای شدن نوک برگ ها: گیاه بیشتر از احتیاجش نور دریافت می نماید.
  • تیره شدن رنگ ساقه ها و برگ ها: گیاه با کمبود نور روبرو شده است.
  • شل شدن ساقه ها: نوعی قارچ به نام ریزوکتونیا عامل بروز این مشکل است.

منبع: Thespruce

منبع: دیجیکالا مگ

به "راهنمای کامل نگهداری و تکثیر گیاه آنتوریوم" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "راهنمای کامل نگهداری و تکثیر گیاه آنتوریوم"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید