پروتئین تراپی مو چیست؛ فواید، عوارض و نکاتی که درباره آن باید بدانید
به گزارش وبلاگ پیوست، امروزه اگر دنبال کننده ترندهای دنیای مد و زیبایی باشید، حتما نام پروتئین تراپی مو به گوشتان خورده است. پروتئین تراپی یکی از روش های درمانی محبوب است که این روزها مورد توجه افراد زیادی قرار گرفته است. در این مطلب از خبرنگاران مگ، قصد داریم همه چیز درباره این فرایند درمانی-زیبایی را به شما بگوییم و شما را با روند، فواید و عوارض آن آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
موی انسان از یک پروتئین فیبری ساختاری به نام کراتین ساخته شده است. کراتین یک پروتئین ضروری است که بافت، رشد و شکل موها را معین می نماید. هنگامی که مقدار کراتین موها کم گردد یا دچار آسیب گردد، موهای شما خشک و کدر می شوند و ممکن است حتی مسائلی از جمله ریزش مو ، شکستگی مو، کم پشت شدن مو و… برایتان رخ دهد. کمبود پروتئین در رژیم غذایی و استفاده بیش از حد از روش های شیمیایی (مثل دکلره کردن مو) می تواند منجر به از دست رفتن پروتئین و کراتین در مو گردد.
مصرف روزانه پروتئین می تواند استحکام و قدرت بیشتری به موها بدهد و بعلاوه سلامت موهایتان را تضمین کنید. پروتئین تراپی مو یکی از محبوب ترین روش ها برای درمان موهایی است که دچار ریزش پروتئین شده اند.
آنچه در این مطلب می خوانید:
پروتئین تراپی مو چیست؟
چرا موهای ما به پروتئین تراپی احتیاج دارد؟
پروتئین تراپی مو در خانه
فواید و عوارض پروتئین تراپی مو
مراقبت های بعد از پروتئین تراپی مو
پروتئین تراپی یا کراتینه مو؛ کدام یک بهتر است؟
پروتئین تراپی مو چیست؟
درمان های پروتئین تراپی 2 حالت دارند؛ یا به طور خانگی می توانید آن ها را انجام دهید، یا به طور حرفه ای به وسیله یک فرد حرفه ای در سالن های زیبایی. در این نوع از درمان، پروتئین هیدرولیز شده به ساقه مو اضافه می گردد و شکاف های موجود در کوتیکول های مو را پر می نماید؛ این روند باعث سلامت کلی مو شده و قابلیت ارتجاعی آن را بهبود می بخشد. بعلاوه پروتئین تراپی به مستحکم شدن بافت مو نیز یاری می نماید.
فرایند پروتئین تراپی، با تقویت و تغذیه تارهای مو، تارهای آسیب دیده را ترمیم نموده و به درمان مشکل شکستگی، خشکی و آسیب دیدگی مو یاری می نماید. این درمان ها یک لایه محافظتی روی مو تشکیل می دهد که باعث ترمیم موهای آسیب دیده می گردد و از ریزش پروتئین از کوتیکول مو جلوگیری می نماید.
چرا موهای ما به پروتئین تراپی احتیاج دارد؟
همان طور که در بالا گفته شد، به همان مقدار که پروتئین در سلامت بدن اهمیت دارد، در سلامت مو نیز تاثیرگذار است. کمبود پروتئین می تواند موهای شما را خشک، آسیب دیده، بی جان و مستعد شکستن و موخوره کند. بعلاوه از دست دادن پروتئین بیش از حد باعث ریزش مو نیز می گردد. افرادی که رژیم غذایی مناسبی دارند، مطمئنا موهایی قوی تر هم دارند. اما بیشتر افراد در سراسر دنیا به علت رژیم غذایی نامناسب، شرایط آب و هوایی، سبک زندگی اشتباه و… دچار مشکل کمبود پروتئین هستند.
بر اساس یک مطالعه در دانشگاه هاروارد که در سال 2017 انجام شد، بیش از 75 درصد مردم پروتئین مورد احتیاج خود را از گیاهان دریافت می نمایند؛ بنابراین تا سال 2050، حدود 150 میلیون نفر در معرض کمبود پروتئین قرار خواهند گرفت.
از دیگر دلایل کمبود پروتئین مو، استفاده بیش از حد از سشوار، اتوی مو، فر نماینده مو، رنگ کردن موها (به خصوص دکلره کردن) و موارد دیگر است. تحقیقات نشان می دهند که رنگ کردن یا حرارت دادن بیش از حد به موها باعث کاهش پروتئین در آن و حتی سوختن موها می گردد.
از آن جایی که تعداد افراد زیادی در دنیا دچار مشکل کمبود پروتئین هستند و به طور مکرر هم موهای خود را رنگ می نمایند، پروتئین تراپی می تواند یک روش بسیار خوب برای افزایش سلامت موها و متعادل کردن ریزش پروتئین در آن باشد. پروتئین تراپی مو باعث ضخیم شدن تارهای مو شده و آن ها را تغذیه و تقویت می نماید.
پروتئین تراپی مو در خانه
پروتئین تراپی مو در خانه شامل روش های ساده ای می گردد که شما می توانید به یاری آن ها موهایتان را تقویت کنید و باعث آبرسانی آن ها شوید. این روش ها شامل ماسک های مو برای داخل یا بعد از حمام یا ماسک های خانگی است که می توانید با مواد اولیه مقوی و مغذی تهیه کنید.
اگرچه پروتئین درمانی به سلامت مو یاری می نماید، اما زیاده روی در هر چیزی منجر به پشیمانی خواهد شد. اینکه هر چند وقت یک بار فرایند آبرسانی و تقویت موها را تکرار کنید، بستگی به موادی دارد که انتخاب می کنید. اگر موهای طبیعی با آسیب خفیف دارید، می توانید فرایند پروتئین تراپی را هر یک ماه یا یک ماه ونیم تکرار کنید. اگر موهای فر یا خشک دارید، این کار را هر 2 الی 3 هفته یک بار تکرار کنید.
شما می توانید با استفاده از تخم مرغ، آووکادو، ماست، روغن بادام، عسل و… برای موهایتان یک ماسک طبیعی و سرشار از مواد مغذی و پروتئینی آماده کنید و به راحتی در خانه این فرایند درمانی را انجام دهید. در ادامه بعضی از این ماسک های موی پروتئینی را به شما آموزش می دهیم. این ماسک ها بیشتر برای موهای خشک و وز مناسب اند و اگر موهای چربی دارید بهتر است روش های گفته شده را امتحان نکنید یا دفعات آن را خیلی کم کنید.
1. ماسک تخم مرغ
تخم مرغ سرشار از پروتئین است و علاوه بر یاری به رشد مو، موهای شما را صاف و براق می نماید.
مواد لازم
- یک عدد تخم مرغ
- 2 قاشق غذاخوری ماست
طرز استفاده
- تخم مرغ و ماست را باهم مخلوط کنید تا مایع یک دستی ایجاد گردد. (اگر موهای خشکی دارید، از زرده، اگر موهای چربی دارید از سفیده و اگر موهایتان نرمال یا مختلط است از کل تخم مرغ بهره ببرید).
- مخلوط به دست آمده را روی مو و پوست سرتان بمالید و اجازه دهید تا 30 دقیقه بماند. سپس آن را با شامپوی ملایم و آب خنک بشویید و از نرم نماینده بهره ببرید.
- از این ماسک می توانید 2 بار در هفته بهره ببرید.
2. ماسک مایونز
مایونز علاوه بر داشتن پروتئین، به صافی و ابریشمی شدن موها نیز یاری می نماید. اگر موهایتان وز است، حتما از این ماسک بهره ببرید.
مواد لازم
- یک عدد سفیده تخم مرغ
- 2 قاشق غذاخوری سس مایونز
طرز استفاده
- مواد را مخلوط کنید تا خمیری صاف به دست آید. سپس آن را به موهایتان بمالید و اجازه دهید تا 30-45 دقیقه بماند.
- با شامپو موهایتان را بشویید و از نرم نماینده بهره ببرید.
- از این ماسک می توانید یک بار در هفته بهره ببرید.
3. ماسک موز و آووکادو
موز حاوی پتاسیم، روغن های طبیعی، ویتامین ها و کربوهیدرات هایی است که موهای شما را تغذیه و نرم می نماید. از طرفی آووکادو نیز سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 و اسیدهای آمینه ضروری است که به تقویت موها یاری می نماید. این ماسک به آبرسانی تارهای مو نیز یاری می نماید.
مواد لازم
- یک عدد موز رسیده
- یک عدد آووکادوی رسیده
- یک قاشق غذاخوری روغن جوانه گندم
- یک قاشق چای خوری روغن گل رز
طرز استفاده
- آووکادو و موز را له کنید تا کاملا صاف و یک دست شوند. سپس روغن ها را به این مخلوط اضافه کنید و خوب هم بزنید.
- این ماسک را به موهایتان بزنید و اجازه دهید تا یک ساعت بماند. بعد آن را با شامپوی ملایم و آب خنک بشویید و از نرم نماینده بهره ببرید.
- این ماسک را یک بار در هفته به موهایتان بزنید، اما اگر موهایتان خیلی خشک است، می توانید 2 بار در هفته از این ماسک بهره ببرید.
- این ماسک برای موهای چرب مناسب نیست.
4. ماسک شیر نارگیل
شیر نارگیل مملو از اسیدهای چرب اشباع شده، ویتامین های B ،C و E است. شیر نارگیل علاوه بر حالت دادن به موها، قسمت های خالی را با پروتئین پر می نماید و در تقویت مو بسیار موثر است. بعلاوه این ماسک برای مشکل شوره سر هم بسیار مناسب است.
مواد لازم
- 3 قاشق غذاخوری شیر نارگیل
طرز استفاده
- شیر نارگیل را حدود یک دقیقه روی شعله ملایم گرم کنید (در حدی که کمی ولرم گردد) و بعد آن را به مو و پوست سرتان بمالید و آن را ماساژ دهید.
- دور موهایتان حوله ببندید و اجازه دهید تا یک شب بماند. روز بعد موهایتان را بشویید و از نرم نماینده بهره ببرید.
- از این ماسک 2 بار در هفته می توانید بهره ببرید.
- برای یک ماسک موی مقوی دیگر می توانید شیر نارگیل را با یک عدد آووکادوی رسیده و یک قاشق غذاخوری روغن زیتون خوب مخلوط کنید و برای 30 دقیقه روی موها و پوست سرتان قرار دهید. بعد آن را بشویید.
5. ماسک خامه ای
این ماسک به نرم کردن موها یاری می نماید و باعث مرطوب کردن و تغذیه آن ها نیز می گردد.
مواد لازم
- یک عدد تخم مرغ
- یک قاشق غذاخوری خامه
- 2 قاشق غذاخوری ماست
طرز استفاده
- همه مواد را با هم مخلوط کنید و خوب هم بزنید. سپس آن را به کف سر و موهایتان بمالید و اجازه دهید تا 45 دقیقه بماند.
- موهایتان را با شامپوی ملایم و آب خنک بشویید و از نرم نماینده بهره ببرید.
- اگر موهای خشکی دارید 2 بار در هفته و اگر موهای چربی دارید فقط یک بار در هفته از این ماسک بهره ببرید.
فواید و عوارض پروتئین تراپی مو
از ابتدای این مطلب درباره فواید انجام پروتئین تراپی مو صحبت کردیم، اما این بار به طور خلاصه یک بار دیگر مزایای این فرایند درمانی را با شما آنالیز می کنیم:
- مدیریت ریزش مو
- تغذیه، تقویت و احیای موی آسیب دیده (به خصوص موهای رنگ شده)
- محافظت از موها
- یاری به درمان شکستگی مو و از بین رفتن موخوره ها
- یاری به حفظ حالت ارتجاعی در موها
- یاری به داشتن موهایی براق و زیباتر (و البته تا حدودی صاف تر)
پروتئین تراپی مو به طور کلی عوارض زیادی ندارد، اما همان طور که گفته شد، زیاده روی در هر چیزی می تواند آسیب زا باشد. زیاده روی در انجام این فرایند درمانی می تواند بعضی عوارض رایج را با خود به همراه داشته باشد که عبارت اند از:
- خشکی مو
- شکستگی مو
- موخوره
- واکنش های آلرژیک
- حالت تهوع
- سردرد
البته اگر برای انجام پروتئین تراپی به سالن های آرایشگاه مراجعه می کنید، حتما به طور کامل در خصوص شخص انجام دهنده تحقیق کنید. اگر فردی که پیش آن می روید در کار خود حرفه ای نباشد ممکن است از مواد نامناسب استفاده کند یا با اتوکشی اشتباه، باعث سوزاندن و آسیب زدن به موهای شما گردد.
مراقبت های بعد از پروتئین تراپی مو
بعد از انجام فرایند پروتئین تراپی برای نتیجه ای بهتر، ضروری است تا بعضی مراقبت های لازم را انجام دهید.
1. موهایتان را خشک نگه دارید
زمانی که برای انجام این فرایند درمانی به سالن آرایشگاه رفتید، حتما از آرایشگر خود بپرسید که تا چند روز باید به موهایتان آب نزنید. معمولا 3 الی 4 روز باید صبر کنید و بعد موهایتان را بشویید. البته با وجود شیوه های متفاوت درمانی، تعداد این روزها می تواند متغیر باشد.
2. از شامپو و نرم نماینده بدون سولفات بهره ببرید
بعد از انجام پروتئین تراپی حتما از محصولات بدون سولفات بهره ببرید. سولفات، پارابن و مواد شیمیایی مضر موجود در شامپوها و نرم نماینده ها باعث آسیب به موها شده و حتی ممکن است تاثیرات پروتئین تراپی را از بین ببرد. بعلاوه با استفاده از شامپوهای بدون سولفات دیگر احتیاج نیست نگران ایجاد حساسیت یا مسائل پوستی باشد.
3. بیش از حد موهایتان را نشویید
شستن بیش از حد موها و استفاده بی رویه در مصرف شامپو، از دلایل آسیب به مو است. سعی کنید موهایتان را بیش از حد نشویید؛ مخصوصا اگر موهای خشکی دارید، بهتر است هفته ای دوبار موهایتان را بشویید. می توانید یک کلاه حمام برای خود تهیه کنید که در حمام از خیس شدن موهایتان جلوگیری کنید.
افرادی که موهای چربی دارند می توانند موهایشان را هر یک روز در میان بشویند تا از چرب شدن آن جلوگیری نمایند.
4. موهایتان را نبندید
بعد از انجام فرایند پروتئین درمانی، موهای شما تا 3 الی 4 روز بعد در حالت آسیب پذیرتری قرار می گیرند؛ بنابراین بهتر است موهایتان را با کش و گیره نبندید یا پشت گوش هایتان نندازید تا هیچ گونه چروک و شکستگی روی موهایتان ایجاد نگردد.
5. از یک روبالشتی ابریشمی بهره ببرید
روبالشتی های ابریشمی و ساتن می توانند باعث کاهش اصطکاک شوند و موهای شما در کمتر در معرض آسیب قرار دهند. روبالشتی های نخی می توانند باعث ایجاد خارش پوستی در کف سر، ریزش مو و… شوند. علاوه بر این روبالشتی های ابریشمی به داشتن پوستی صاف تر، بدون جوش و آکنه و بدون چین و چروک هم یاری می نمایند.
6. بعد از ورزش موهایتان را سشوار بکشید
همان طور که گفته شد، تا 3-4 روز بعد از انجام پروتئین تراپی مو باید موهایتان را خشک نگه دارید؛ این موضوع شامل عرق هم می گردد. اگر در طی این چند روز ورزش کردید یا خیلی عرق کردید، موهایتان را حتما سشوار بکشید و خشک کنید تا عرق شما مسئله ای در این فرایند ایجاد نکند.
پروتئین تراپی یا کراتینه مو؛ کدام یک بهتر است؟
کراتین مو از دیگر روش های محبوب و پرطرفدار برای احیا و صاف کردن موهاست که همه با نام آن آشنا هستند. در ادامه این قسمت به آنالیز چند تفاوت بین کراتین و پروتئین تراپی مو خواهیم پرداخت.
کراتین در واقع پروتئینی است که موهای شما را صاف و براق می نماید؛ بنابراین اگر موهای فر یا مجعد دارید و دوست دارید موهایتان لخت باشد، کراتینه مو انتخاب مناسبی برای شما خواهد بود. اما اگر موهای آسیب دیده، خشک یا کم پشتی دارید، پروتئین تراپی با ترمیم و تقویت تارهای موهایتان به سلامت کلی آن یاری بیشتری می نماید. کراتین می تواند موهایتان را احیا کند، اما در این روش بیشتر تمرکز روی صافی موها قرار می گیرد و اگر موهای نازکی دارید یا تقویت مو برایتان اولویت بیشتری دارد، بهتر است روش کراتینه را انتخاب نکنید.
در این بین احتمالا برایتان سوال پیش می آید که پروتئین تراپی مو چند درصد صافی دارد؟ در جواب این سوال باید بگوییم که این فرایند در واقع یک روش درمانی محسوب می گردد که به مرور زمان باعث تقویت و تغذیه موهایتان شده و مسائل و آسیب های آن را برطرف می نماید. این روش به نسبت کراتینه مو درصد صافی کمتری دارد و یک صافی طبیعی به موهایتان می دهد.
از دیگر تفاوت های این دو روش، ماندگاری آن هاست. کراتینه مو بین 6 ماه تا یک سال ماندگاری دارد و زمانی که ریشه موهایتان در آمد، مواد فقط برای ریشه موها تمدید می گردد. اما ماندگاری پروتئین تراپی مو بسته به مواد و روشی که استفاده می گردد، بین 4 تا 6 ماه ماندگاری دارد و از آن جایی که یک روش درمانی است، معمولا هر بار مواد روی کل موها قرار می گیرد.
تفاوت دیگر این دو روش، قیمت آن هاست. قیمت کراتین و قیمت پروتئین تراپی مو در سالن های آرایشی مختلف، روش به کار رفته و موادی که آرایشگر شما استفاده می نماید، فرق دارد. اما به طور کلی معمولا روش کراتینه قیمت بیشتری نسبت به پروتئین تراپی دارد. بعلاوه مقدار پرپشتی و بلندی موهای شما و دستمزدی که فرد آرایشگر به جز قیمت مواد دریافت می نماید، در قیمت نهایی کار تاثیرگذار است.
در نهایت
اگر موهایتان نازک و کم پشت است، خشک و بی جان است یا بر اثر رنگ کردن زیاد و موارد دیگر آسیب دیده است، اصلا نگران نباشید. پروتئین تراپی یک روش درمانی عالی برای شما خواهد بود. شما می توانید این فرایند را در خانه با ماسک های موی مغذی انجام دهید یا به سالن آرایشی برای کار حرفه ای تر بروید. البته مهم است که در انجام این کار زیاده روی نکنید.
پروتئین تراپی مو با پر کردن شکاف های موجود در کوتیکول های مو، به تقویت و تغذیه بافت و تار مو می پردازد و به سلامت کلی آن ها یاری می نماید. اگر برای انجام کار به سالن آرایشی مراجعه می کنید، حتما فردی حرفه ای و با تجربه را انتخاب کنید تا نگرانی از بابت چیزی نداشته باشید.
منابع: Bebodywise, Allthingshair, Stylecraze
پاسخ به بعضی پرسش های تکراری
آیا پروتئین تراپی برای مو مفید است؟
بله؛ پروتئین تراپی با تغذیه و تقویت موها باعث افزایش سلامتی مو شده و به کنترل ریزش آن نیز یاری می نماید. اگر موهای کم پشت یا آسیب دیده دارید، پروتئین تراپی یک پیشنهاد عالی برای شما خواهد بود.
آیا پروتئین تراپی ممکن است باعث آسیب به موها گردد؟
بله؛ انجام بیش از حد این فرایند درمانی ممکن است عوارض جانبی از جمله خشکی و شکستگی مو با خود به همراه داشته باشد. بعلاوه باید در انتخاب سالن آرایشی خود به مقدار کافی دقت کنید و تحقیقات لازم را انجام دهید. یک فرد غیرحرفه ای می تواند موهایتان را بسوزاند یا از مواد نامناسب و نامعتبر استفاده کند.
منبع: دیجیکالا مگ