آیا خوردن آب استخوان برای بدن مفید است؟
به گزارش وبلاگ پیوست، آب استخوان در طول سال های اخیر بسیار پرطرفدار شده است، اما آیا خوردن آن فایده ای برای بدن دارد؟
وبلاگ پیوست | قرن هاست از آب استخوان در آشپزی استفاده می شود. آب استخوان از جوشاندنِ طولانی مدتِ استخوان ها و بافت های هم بندِ حیوانات در آب تهیه می شود، اما فایده خوردن آن چیست؟ آب استخوان حاوی مواد مغذی از جمله پروتئین، کلسیم و کلاژن است. این مواد مغذی اثرات مفیدی روی پوست، استخوان ها و سلامت کلی بدن می گذارند. با این حال، پیش از مزه کردن این ماده غذایی، چه نکاتی را باید بدانیم؟
به گزارش وبلاگ پیوست ، برای یافتن پاسخ این پرسش با گرِیس دِروچا متخصص تغذیه تبادل نظر کردیم و بعلاوه برای آگاهی از آخرین یافته های پژوهشی به منابع علمی رجوع کردیم.
آب استخوان چیست؟
آب استخوان مایعی ست که از جوشاندنِ طولانی مدتِ استخوان های حیوان، مفاصلِ گوشتی و بافت های همبند در آب تهیه می شود. از مایعِ بدست آمده می توان در تهیه خورشت ها، سوپ ها و آبگوشت ها استفاده کرد یا از خوردن آن به تنهایی لذت برد.
تاریخچه مصرف عمومی آب استخوان به قرن هفدهم بازمی شود، اما رواج دوباره آن گواه مزایای سلامتی آن است که فقط به افزودن طعم عالی به غذا های دیگر محدود نمی شود. بعضی بر این باروند که افزایش محبوبیت آب استخوان به رژیم پالِئو (غارنشینی) مربوط می شود که فلسفه آن ساده است: تنها مواد غذایی در دسترس انسان های اولیه و شکارچی را بخورید.
آیا آب استخوان برای ما خوب است؟
دروچا (متخصص تغذیه) در پاسخ می گوید بله برای ما خوب است و دلایل آن به توضیح زیر است:
سرشار از مواد مغذی است
دروچا می گوید: استخوان های حیوان سرشار از کلسیم، منیزیم، پتاسیم، فسفر و مواد معدنی جزئی دیگر است. بدن ما برای ساخت و تقویت استخوان هایمان به تمام این مواد مغذی احتیاج دارد. دروچا می افزاید بافت همبندی که درون آب استخوان وجود دارد مایعی با دو ترکیب طبیعی ست که می دانیم برای سلامت مفاصل خوب است: این دو ترکیب گلوکوزامین و کندرویتین است. عنصرِ مغز استخوان دارای این ترکیبات است: ویتامین A، ویتامین K12، مواد معدنی مانند روی، آهن، بور، منگنز و سلنیوم، همینطور اسید های چرب امگا 3 و امگا 6.
اما حتی اگر ماهی خوار باشید (کسی که گوشت نمی خورد، اما ماهی و غذا های دریایی می خورد) و فقط آب استخوان ماهی را می خورید، باز همان مواد مغذی را دریافت می کنید، چون آب استخوان ماهی هم حاوی ید است که به گفته دروچا برای عملکرد سالم تیروئید و متابولیسم حیاتیست: تمام اجزای حیوانات حاوی کلاژن پروتئین هستند که پس از پخته شدن به ژلاتین تبدیل می شوند و حاوی آمینواسید های مهم زیادی هستند.
منبع پروتئین است
به علاوه آجیل، حبوبات و گوشت، پروتئینِ درشت مغذی در آب استخوان هم یافت می شود. اما فایده آن چیست؟ دروچا می گوید: محتوای پروتئینِ آب استخوان در ساخت استخوان ها، ماهیچه ها، غضروف، پوست و خون به بدن یاری می نماید.
یک فنجان آب استخوان گاو حاوی حدود 5 گرم پروتئین است و این اندازه بر اساس اندازه توصیه شده روزانه پروتئین که 0.8 گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن است، بد نیست.
برای سلامت گوارش مفید است
امروزه سلامت روده اهمیت زیادی یافته است. به نقل از دروچا، آب استخوان برای داشتن روده سالم مفید است، اما چگونه؟
دروچا می گوید: تحقیقات نشان داده است سلامتی کلی ما تا حد زیادی متاثر از سلامت مجرای روده ماست. هضم آب استخوان ساده است و می تواند به هضم کلی غذا ها یاری کند. ژلاتین موجود در آب استخوان به شکل طبیعی مایعات را جذب و نگه می دارد. وقتی این ژلاتین با آب درون روده ترکیب می شود، سبب راحت تر شدنِ حرکت آن در مجرای روده می شود. گلوتامین که یک آمینواسید در ژلاتین است به حفظ عملکرد دیواره روده و پیشگیری و ترمیم نشتی روده یاری می نماید. نشتی روده سبب التهاب نیز می شود؛ بنابراین نوشیدن آب استخوان ممکن است برای مبتلایان به نشتی روده، سندروم روده تحریک پذیر و بیماری های التهابی روده نظیر بیماری کرون مفید باشد.
به بهتر خوابیدن یاری می نماید
آمینواسیدهایِ آب استخوان به بهتر خوابیدن ما یاری می نمایند. به گفته محققان، آمینو اسیدِ گلیسین مدت هاست به عنوان انتقال دهنده عصبیِ بازدارنده در ساقه مغز و نخاغ شناخته می شود و می تواند حین مرحله خواب با حرکات سریع چشم، محرکِ آتونی (فقدان تنش عضلانی) شود. دانشمندان به این یافته رسیده اند که گلیسین یک گزینه درمانی برای بهبود کیفیت خواب است.
پشتیبان سلامتی است
سلامت مفاصل فایده دیگر مصرف آب استخوان است. این یافته حاصل مطالعه روی افراد مبتلا به آرتروز زانو بود که برای این پژوهش آب مرغ نوشیدند. نتیجه این آزمایش نه تنها کاهش سفتی و درد، بلکه بهبود عملکرد مفاصل بود.
آیا نوشیدن آب استخوان برای همه مناسب است؟
نوشیدن آب استخوان مزایای خودش را دارد، اما از دو عامل خاص نباید غافل شد. به گفته دروچا آب استخوان ممکن است غنی از گلوتامات باشد. گلوتامات ممکن است اثرات نامطلوبی از قبیل اضطراب، بی قراری، انرژی کم، خستگی ذهنی، بی خوابی و مسائل تمرکز داشته باشد. البته هیچ مدرک علمی برای اثبات این اثرات وجود ندارد. بنابراین، کسانی که به اسید گلوتامیک حساسیت دارند بهترست در مصرف این ماده غذایی احتیاط نمایند، چون ممکن است گزینه خوبی برای آن ها نباشد.
از سوی دیگر شاید آب استخوان پس از پخته شدن، سرب آزاد کند. می دانیم استخوان ها می توانند فلز سنگین سرب را جدا نمایند که آلوده شدن به آن در محیط مدرن شایع است. فرض ما بر اینست که مصرف آب استخوان ممکن است با خطر آلوده شدن به سرب همراه باشد. به همین علت، پزشکان و متخصصان تغذیه هنگام تجویز رژیم های غذایی حاوی آب استخوان به بیماران، خطر آلودگی به سرب را هم در نظر می گیرند.
منبع: livescience
مترجم: زهرا ذوالقدر
منبع: فرادید