باز شدن پای عیدی توافقی بعد از حقوق توافقی
به گزارش وبلاگ پیوست، سال هاست که با بروز قراردادهای موقت, بحث حقوق توافقی به یک سنت نانوشته برای تعداد زیادی از کارگران تبدیل شده است. حالا چندسالی است که بحث عیدی توافقی هم به چالش های کارگران اضافه شده است.

به گزارش خبرگزاری وبلاگ پیوست ، مطابق آمار حدود 90درصد قراردادهای کار موقت هستند. بروز قرارداهای موقت و سفید امضا در بازار کار باعث بروزتخلفاتی در پرداخت عیدی و پاداش خاتمه سال شده است. کارگرانی که قراردادهای سفید امضا دارند یا حتی قرارداد ندارند هم مشمول عیدی می شوند و در صورت تخلف می توانند از کارفرما شکایت نمایند.
متأسفانه با نوسات مالی و مسائل متعدد در بازار کار شاهد هستیم که بعضی کارفرمایان پیشنهاد دستمزد توافقی را مطرح می نمایند, اما بازار بیکاری و مسائل متعدد در بازار کار باعث شده است که کارگران برای جلوگیری از اخراج نشدن هرگونه پیشنهادی را قبول می نمایند. یعنی اگر از سوی کارفرما به آنها پیشنهاد حقوق توافقی داده گردد, کارگران از ترس بیکاری قبول مینمایند.
وجود حقوق توافقی در بازار کار باعث شده است که بعضی کارفرمایان هوس عیدی توافقی نمایند. در بازار کار ایران عمده قرارداد ها موقت و حتی سفید امضا هستند. درصدی از کارگران حتی قرارداد ندارند و شفاهاً توافق نموده اند کار نمایند و دستمزدی بگیرند. ناآگاهی بعضی کارگران و ترس آنها از اخراج باعث می گردد پیگیر حقوق خود نباشند. آنها فکر می نمایند چون قرارداد تعیینی ندارند، عیدی هم ندارند یا می ترسند چنین چیزی را مطرح و پیگیری نمایند. بعضی کارگران نیز وقتی عیدی را مطالبه می نمایند, با پیشنهاد دریافت عیدی توافقی روبرو می شوند. بر اساس قانون هر کارگری چه قرارداد داشته باشد و چه نداشته باشد, مشمول قانون کار و به این شکل مشمول عیدی است. کارگران باید این حق را پیگیری نمایند و دولت و تشکل های کارگری باید حامی آنها باشند تا کارفرمایان به بهانه پیگیری حقوق، دست به تعدیل نیرو نزنند.
*پرداخت عیدی قانون دارد
فتح الله بیات, رئیس اتحادیه کارگری قراردادی درباره کارگران قراردادی و عیدی آنها می گوید:پرداختی عیدی و پاداش خاتمه سال برای همه افرادی که قرارداددارند تعیین است. تعداد کارگرانی که قرارداد سفید امضا دارند یا اصلاً به صورت توافق شفاهی کار می نمایند زیاد است,ممکن است این افراد در دریافت عیدی و پاداش خاتمه سال دچار مشکل شوند, اما بی قراردادها هم مشمول قانون کار هستند.
رئیس اتحادیه کارگران قراردادی و پیمانی ایران درباره اینکه بسیاری از کارگرانی که قرارداد ندارند یا قرارداد هایشان سفید امضاست، از ترس اخراج شکایت نمی نمایند و از حقوق خود می گذرند، گفت: بسیاری از کارگران از ترس اخراج تن به اقدامات غیرقانونی کارفرمایان می دهند. معمولاً اینطور است که وقتی کار به اتمام رسید یا کارگر با کارفرما به مشکل برخورد، این دسته از کارگران شکایت می نمایند. در این صورت آنها می توانند تمامی حقوق تضییع شده خود، عیدی و پاداش خاتمه سال، سنوات و حتی سنواتی را که قبلاً پرداخت شده و علی الحساب محسوب می گردد، پیگیری نمایند.
بیات درباره اینکه رای شورای حل اختلاف برای آن دسته از کارگرانی که حق و حقوشان اینگونه ضایع شده است چیست گفت:موارد اختلاف آنالیز می گردد و قاعدتاً باید مستنداتی وجود داشته باشد. بر این اساس کارگرانی که به هر دلیل به ساز و کار های غیر قانونی تن داده اند باید در طول کار خود مستنداتی مبنی بر اینکه کجا کار می نموده اند، دریافتی شان چقدر بوده و ... جمع آوری نمایند. برای مثال پرداختی ها خود تعیین نماینده این است که فرد کجا مشغول بوده است. این مستندات را باید جمع کرد تا در صورت لزوم در شورای حل اختلاف ارائه داد.
وی با بیان اینکه چیزی به اسم عیدی توافقی وجود ندارد گفت: قانون تکلیف را هم برای کارگران و هم کارفرمایان تعیین نموده است. حتی آن دسته از کارگرانی که امضا نموده اند که عیدی خود را کامل دریافت نموده اند می توانند حقوق خود را پیگری نمایند.
بیات بابیان اینکه اغلب کارفرمایان عیدی را در ماه های بهمن و نهایتاً اسفند پرداخت می نمایند گفت:بعضی از کارفرمایان هم هستند که عیدی را با تأخیر پرداخت می نمایند که این کار تضییع حقوق کارگران است. بسیاری از کارگران حقوق حداقلی دریافت می نمایند و دستشان خالی است. کارفرمایان بهتر است قبل از فرا رسیدن اسفند ماه عیدی کارگران را پرداخت نمایند.
->
منبع: خبرگزاری آریا