سرسیاه بینی ؛ آنالیز علل و راهکارها
به گزارش وبلاگ پیوست، جوش سرسیاه بینی به جوش های زیرپوستی ریزی گفته می گردد که عموماً قابل درمان هستند. در اغلب موارد، برطرف جوشهای سرسیاه بینی ردی از خود به جای نمی گذارد. آکنه ها یا جوش های جوانی از جمله رایج ترین عوارضی هستند که ناشی از عوامل مختلف و متفاوتی می باشند. آکنه ها به صورت عمومی منجر به بروز شکل های مختلفی از ضایعات پوستی می شوند. درمان جوش سرسیاه بینی می تواند به شیوه های متفاوت صورت گیرند.
روش های به کار رفته در درمان بیماری های پوستی باید با توجه به نوع ضایعه و شدت آن انجام شوند. عمد ه ترین ضایعات پوستی که در ردۀ انواع غیرالتهابی آن قرار گرفته است، جوشهای سرسیاه بینی هستند. کومدون یا جوش زیرپوستی در بسیاری از افراد جامعه دیده می گردد. عارضه ای که ناشی از علل متفاوتی است.
علل بروز جوش سرسیاه بینی چیست؟
جوش های زیرپوستی یا کومدون معمولاً به دلیل بسته شدن دهانۀ خروجی غدد چربی ساز پوست ایجاد می شوند. وقتی ترشحات پوستی قادر به خروج از منافذ نیستند، به شکل بادکنک زیر پوست جمع می شوند. در نتیجۀ این اتفاق، انواع جوش های زیرپوستی بروز می نمایند. هرچند که عوامل ارثی و ژنتیک، لوازم آرایش و آلودگی های محیطی نیز در بروز آن ها نقش زیادی دارند. در بروز جوش سرسیاه بینی بیشترین عامل، لوازم آرایشی و آلودگی های سطح پوست هستند. در مواردی استفاده از پماد برای رفع جوش ها ممکن است منجر به بدتر شدن عارضه گردد. در بعضی موارد ممکن است آلودگی و چربی موی سر منجر به ایجاد انواع جوش ها گردد.
جوش های زیرپوستی یا کومدون ها بر خلاف جوش های التهابی، دردناک نیستند. بعضی از این جوش ها به دلیل منفذی که به سطح خارج از پوست ایجاد نموده اند ممکن است به رنگ سیاه دیده شوند. اما این جوش ها در ردۀ جوش سرسیاه قرار نمی گیرند. به صورت کلی، جوش سرسیاه بینی به دلیل لخته شدن فولیکول های مو روی پوست به وجود می آیند. حال سؤال اینجاست که راهکار این مشکل چیست؟ برترین روش رفع نقاط سرسیاه بینی کدامند و چگونه درمان آن می تواند به زیبا شدن پوست بینی یاری کند؟ با ادامۀ این مطلب همراه باشید تا به آنالیز پاسخ این سؤالات بپردازیم.
نقش تغذیه و عوامل دیگر
جوش های سرسیاه در واقع نوعی آکنه خفیف هستند که بیشتر روی صورت و به خصوص بینی ظاهر می شوند. هرچند این جوش ها در جاهای دیگری از بدن مثل کمر، قفسۀ سینه، گردن، شانه و بازوها نیز ایجاد می شوند. بعضی از عوامل که در ایجاد جوش های سرسیاه نقش دارند شامل موارد زیر هستند:
- فراوری بیش از حد چربی در بدن
- تجمع بعضی باکتری ها روی پوست
- تحریک فولیکول های مو
- تغییرات هورمونی
- مصرف داروهای خاص
بعضی باورها بر این است که خوردن یا نوشیدن بعضی خوراکی ها باعث ایجاد آکنه و جوش سرسیاه می شوند. ظاهراً لبنیات و خوراکی هایی که باعث افزایش سطح قند خون می شوند در این مورد نقش دارند. هرچند در این خصوص، اتفاق نظر بین کارشناسان و متخصصان وجود ندارد. جوش های سرسیاه بینی به دلیل رنگ تیره ای که دارند باعث ایجاد لکه روی پوست می شوند. هرچند که این جوش ها ممکن است کمی بزرگتر شوند اما عموماً دچار التهاب نمی شوند. راهکارهایی که برای رفع این مشکل وجود دارد را در ادامه می خوانیم.
برترین روش رفع نقاط سرسیاه بینی چیست؟
در واقع، برترین و بدترین روش در این مورد تعریف نشده است. هر روشی که برای زیبا شدن پوست بینی و صورت به کار می رود وابسته به سبک زندگی و سطح سلامت فرد است. راهکارهای خانگی، دارویی و پزشکی متعددی برای رفع جوش سرسیاه بینی وجود دارد. در اغلب موارد، بهبودی ناشی از درمان بلافاصله ظاهر می گردد. به این معنا که احتیاجی به سپری کردن دوره های درمان طولانی نیست. در بعضی موارد ممکن است احتیاج به مصرف دارو یا پیگیری درمان های خانگی در مدت زمان طولانی تر باشد. بعضی از این راهکارها را در عناوین زیر می خوانیم.
باورهای صحیح به جوش سرسیاه بینی
به منظور روبرو بهتر با انواع جوش سرسیاه بینی لازم است که نگرشی صحیح نسبت به آن داشته باشید. مثلاً بسیاری از ما نمی دانیم که چرا این جوش ها به طور کامل از بین نمی فرایند و مجدداً روی پوست ظاهر می شوند. در این خصوص باید گفت که این جوش ها ناشی از تجمع چربی و آلودگی نیستند. جوش سرسیاه بینی در واقع تجمعی از سلول های مرده پوست یا چربی طبیعی آن است. سلول های مرده با قرارگیری در معرض اکسیژن هوا به حالت اکسید درآمده و رنگ آن ها سیاه می گردد.
بعلاوه که بستن منافذ پوست عملاً غیرممکن است. تمام پوست ما حاوی منافذی برای خروج مواد و ضایعات از بدن است. منافذ پوست در واقع سوراخ های ریزی هستند که فولیکول مو و غده های چربی در آن ها قرار گرفته اند. استفاده از ترکیبات گیاهی و داروها منجر به تنگ تر شدن منافذ می شوند. اما بستن کامل آن ها دور از واقعیت است. عواملی نظیر بلوغ، سن، نور خورشید و ژنتیک نیز در این خصوص مؤثرند. شناخت دلیل تشکیل جوش سرسیاه در پوست هر شخص، ناشی از آگاهی فرد نسبت به شرایط بدنی، سطح سلامت و ژنتیک اوست.
شستشوی منظم و صحیح پوست صورت
می دانیم که یکی از دلایل اصلی در بروز جوش سرسیاه بینی آلودگی های روی پوست صورت است. بنابراین همۀ ما شنیده ایم که تمیز نگه داشتن صورت به درمان آکنه و جوش ها یاری زیادی می نماید. برای رفع جوشهای سرسیاه بینی لازم است که صورت را دو بار در روز و نیز پس از انجام ورزش و تحرکات فیزیکی به طور کامل شست. بهتر است پوست صورت را در صبح ها با استفاده از پاک نماینده های ملایم صورت شسته و شب ها قبل از خواب نیز این عمل را تکرار کنید.
هیچگاه پوست صورت را بیش از میزان نشویید. چرا که این مورد باعث از بین رفتن چربی مفید پوست شده و در نتیجۀ آن، پوست صورت در معرض آسیب های دیگر قرار می گیرد. داشتن یک دستمال مرطوب پاک نمایندۀ صورت، این اطمینان را ایجاد می نماید که همیشه دسترسی به مواد پاک نماینده برای تمیز نگه داشتن صورت خواهید داشت.
پاکیزگی لباس ها، رخت خواب و بالش
بدن و صورت ما به طور مکرر در معرض آلودگی هاست. به خصوص اگر در شهرهای بزرگ و شلوغ زندگی می کنید این عامل بیش از پیش در کمین شماست. آلوده شدن بدن به انواع باکتری ها و سموم، منجر به انتقال آن به لباس و رخت خواب می گردد. یکی از روش های مؤثر در کاهش جوش سرسیاه بینی، شست وشوی منظم روبالشی، رخت خواب و لباس های پراستفاده است.
این کار باعث پاک شدن سلول های مرده و چربی های جمع شده روی البسه و رخت خواب می گردد. به این منظور بهتر است که هفته ای یک بار، روبالشی خود را بشویید. بعلاوه نسبت به تمیز کردن رخت خواب به صورت ماهانه نیز برنامه ای داشته باشید.
تمیز نگه داشتن موی سر و دست ها
موها در طول روز آلودگی های زیادی به خود جذب می نمایند. از ذرات معلق در هوا تا انواع ژل و اسپری مو به عنوان آلودگی های مو شناخته می شوند. چربی و میکروارگانیسم های روی مو می تواند باعث بروز التهابات پوستی گردد. بنابراین لازم است از تماس موها به پوست صورت جلوگیری گردد. دست ها نیز هنگام فعالیت های روزانه باعث جذب آلودگی به خود می شوند. بنابراین دست های خود را نیز به صورت یا بینی تماس ندهید. میکروب ها و آلودگی های روی دست ها نیز باعث تجمع چربی روی پوست و بروز جوش سرسیاه بینی می شوند.
استفاده از چسب های بینی
یکی از روش های مؤثر برای رفع جوش سرسیاه بینی، استفاده از چسب های مخصوص است. چسب های بینی می توانند به طور موقت، پوست را لایه برداری نمایند. لایه ای که به وسیله چسب ها برداشته می شوند شامل چربی و آلودگی های اکسید شدۀ روی پوست هستند. همان عواملی که باعث ایجاد جوش سرسیاه می شوند. هرچند که چسب های بینی باعث رفع دائم جوش های سرسیاه نمی شوند اما در تنظیم چربی و رفع کردن موقت جوش ها مؤثرند. چسب های بینی باعث تنگ شدن منافذ پوست نیز می شوند. بنابراین در استفاده از این چسب ها لازم است دقت کافی صورت گیرد.
عدم فشار دادن جوش های سرسیاه
جوش های سرسیاه از نوع التهابی نیستند. این باور غلطی است که ترکاندن جوش ها به درمان آن ها یاری می نماید. هرگز جوش های صورت و نقاط سرسیاه روی پوست بینی را فشار ندهید. این کار باعث بروز التهاب و عفونت، ایجاد زخم و بدتر شدن شرایط پوست می گردد. بعلاوه هنگام استفاده از اسکراب پوست، از سابیدن شدید پوست خودداری کنید. فشار دادن و سابیدن سطح پوست باعث بروز حساسیت های پوستی می گردد. بعلاوه که این کار تأثیر مثبتی در درمان جوش و آکنه نیز ندارد.
استفاده از ضد آفتاب های فاقد چربی
استفاده از ضد آفتاب در حفظ سلامت و زیبا شدن پوست بینی و صورت تأثیر زیادی دارد. ضد آفتاب ها با مهار اشعۀ UV خورشید، پوست صورت و بدن را از اثرات مخرب آن حفظ می نماید. بعضی از ضد آفتاب ها به دلیل چربی زیادی که دارند، مناسب پوست های خشک هستند. استفاده از ضد آفتاب های فاقد چربی در پوست های مستعد جوش و آکنه لازم است. اگر پوست صورت تان در معرض ابتلا به انواع جوش هاست بهتر است از ضد آفتاب فاقد چربی بهره ببرید. تجمع چربی کرم های ضد آفتاب باعث دوچندان شدن آلودگی های روی پوست می گردد.
لایه برداری پوست صورت و بینی
لایه برداری پوست می تواند به شیوه های مختلفی صورت گیرد. اسکراب های زبر و قوی، انواع کرم های لایه بردار، ماسک های طبیعی و مواد مشابه در این امر نقش مهمی دارند. مهم است که برای رفع جوش های سرسیاه از لایه بردارهای مناسب بهره ببرید. اسکراب های زبر و قوی باعث ملتهب شدن جوش های صورت می شوند. با این حال بسیاری از لایه بردارهای شیمیایی و طبیعی وجود دارند که برای رفع جوش های سرسیاه مناسب هستند. لایه بردارهای حاوی آلفا و بتا هیدروکسی گزینه های مناسب تری هستند. اسیدهای ملایمی که در این لایه بردارها وجود دارد به زدودن سلول های مردۀ پوست یاری نموده و از بروز جوش های سرسیاه جلوگیری می نمایند. این محصولات باعث تمیز شدن پوست و نفوذ بهتر محصولات بهداشتی و مراقبتی به منافذ می شوند.
ماسک زغال و ماسک خاک رس را امتحان کنید
استفاده از خاک رس به عنوان یک ماسک طبیعی قدمتی طولانی دارد. خاک رس با جذب چربی اضافۀ پوست، به شل شدن و پاک کردن آلودگی ها از منافذ پوست یاری زیادی می نماید. ماسک هایی که بر پایۀ خاک رس هستند، کارکرد ملایمی روی پوست دارند. خاک رس به دلیل بافت نرم و ریزی که دارد قادر به نفوذ به پوست و بیرون کشیدن آلودگی ها و چربی هاست.
بعضی از ماسک های خاک رس حاوی سولفور هستند. این ماده به از بین بردن سلول های مردۀ روی پوست یاری زیادی می نماید. سولفور ماده ای حساسیت زاست که در مصرف آن باید احتیاط گردد. بنابراین لازم است پیش از مصرف ماسک های حاوی سولفور، تست عدم حساسیت را در پشت بازوی خود انجام دهید.
ماسک های زغال نیز از محصولات مراقبتی مناسب برای پوست هستند. زغال با داشتن اندازه زیاد کربن، قادر به جذب آلودگی هاست. این ماده می تواند به عنوان یک سم زدای عالی عمل کند. استفاده از زغال روی پوست باعث نفوذ آن به داخل منافذ پوست و بیرون آوردن آلودگی ها می گردد. ماسک های بر پایۀ زغال انواع مختلفی دارند. بسیاری از آن ها در ترکیب با دیگر مواد مناسب پوست تهیه شده اند. بعلاوه شما می توانید با ترکیب اندازهی خاک رس، روغن درخت چای، زغال و عسل، یک ماسک صورت طبیعی درست کنید.
رتینوئیدهای موضعی و ژل سالیسیلیک
رتینوئیدهای موضعی حاوی ویتامین آ هستند. تحقیقات ثابت نموده اند که این داروها برای بهبود آکنه مفیدند. کرم ها و ژل های حاوی رتینوئیدها به بازسازی سلول های پوست یاری نموده و ظاهر آن را بهبود می بخشند.
بعلاوه در رفع چروک های پوستی نیز مؤثرند. ژل سالیسیلیک اسید نیز ماده ای مفید در بهبود جوش های صورت است. این ژل با از بین بردن کراتین روی سطح پوست، باعث از بین رفتن جوش های صورت می گردد. بعلاوه که این ژل یک لایه بردار مؤثر و مفید است. دقت کنید که از این ژل تنها روی نقاطی از پوست که دچار جوش سرسیاه شده اند بهره ببرید. بعلاوه که به کار بردن زیاد آن باعث بروز مسمومیت پوستی می گردد.
کلام آخر
پوست به عنوان وسیع ترین اندام انسان، همیشه در معرض آلودگی ها و امراض است. زندگی در شهرهای بزرگ، سبک زندگی ناسالم و عدم مراقبت از پوست منجر به بروز عوارض مختلف در آن می شوند. در این بین، نقش ژنتیک و عوامل ارثی را نیز نباید از یاد برد. جوش سرسیاه به دلیل تجمع آلودگی ها و سلول های مردۀ پوست ایجاد می شوند.
با وجود اینکه این جوش ها دچار التهاب نمی شوند اما عدم توجه به آن ها می تواند زمینه ساز لک های پوستی گردد. به منظور زیبا شدن پوست بینی و از بین بردن جوش ها، روش های مختلفی وجود دارد. انواع شیوه های دارویی و مراقبتی با پاک کردن پوست از آلودگی ها منجر به رفع این عارضه می گردد. خوشبختانه رفع کردن جوش های سرسیاه کار ساده ای است و می توانید با کمترین هزینه، پوستی شفاف و زیبا داشته باشید.
منبع: اسنپ مارکت