چاره بورس کنار کشیدن دولت است نه تزریق 200 میلیون دلاری

به گزارش وبلاگ پیوست، با جدی شدن اجرای 200 میلیون دلار از منابع صندوق توسعه ملی به بازار سرمایه، حواشی این تصمیم دولت یکبار دیگر سر از رسانه ها درآورده است.

چاره بورس کنار کشیدن دولت است نه تزریق 200 میلیون دلاری

به گزارش گروه رسانه های وبلاگ پیوست، به نقل ازجوان، اتفاقات یک سال اخیر بورس تهران یک پدیده غیرقابل باور در تاریخ مالی کشور بود؛ سالی که دولت از مردم خواست به بورس اعتماد نموده و سرمایه خود را وارد بازار نمایند. مردم نیز برای حفظ قدرت پولی خود به سود سرمایه گذاری در این بازار روی آوردند، ولی دولتی ها از مرداد 1399 با خالی کردن پشت بازار، بخش بزرگی از کسری بودجه خود را از این طریق تأمین کردند.

ریزش 400 درصدی بعضی سهم های جذاب و قفل شدن صف های فروش، شاخص کل را از 2 میلیون واحد به 2 ، 1 میلیون واحد کاهش داد و مردمی که برای حفظ قدرت سرمایه خود به بورس آمده بودند، نیمی از اصل پولشان را از دست دادند و هنوز هم امیدوارند با بهبود شرایط بازار، کمی از ضررهایشان جبران گردد. دولت طی ماه های اخیر وعده های فراوانی برای اصلاح شرایط بازار داد، ولی همه وعده ها و البته تصمیمات، راه به جایی نبرد. شاید تیر آخر بتواند به شرایط کمی سامان دهد.

تزریق از منابع صندوق

سال گذشته بود که تصمیم گرفته شد یک درصد از منابع صندوق توسعه ملی برای اصلاح شرایط اسفناک بورس برای بازار سرمایه هزینه گردد.200 میلیون دلاری که بعضی کارشناسان آن را به سود می دانستند و البته دیگران، معتقد بودند دولت به جای این کار ها بهتر است دست از بازار بردارد تا بازار خودش به سمت اصلاح حرکت کند.

با این وجود، چیزی به بازار سرمایه تزریق نشد تا اینکه دهنوی، رئیس سازمان بورس در این باره گفت: قبلاً بخشی از منابع به بازار سهام تخصیص داده شده بود و علت اینکه این امر متوقف شد، این بود که باید منابع ارزی به ریال تبدیل شوند. رئیس کل بانک مرکزی هم قول داده این تخصیص به صندوق تثبیت بازار انجام گردد. تضمین اجرایی شدن این موضوع تصویب در ستاد مالی دولت است و خود آقای همتی هم اشاره کردند که این کار انجام خواهد شد.

بورسی ها می گویند، اگر این پول یعنی 5 هزار میلیارد تومان (معادل 200 میلیون دلار) به بازار تزریق نشده، به دلیل کم کاری صندوق توسعه ملی است که البته این صندوق نظر دیگری دارد؛ صندوق توسعه ملی تأکید نموده به دلیل عدم پیگیری سازمان بورس اوراق بهادار به وسیله بانک مرکزی و مسائل تسعیر ارز از سوی بانک مرکزی، این مصوبه هنوز اجرایی نشده است.

در بیانیه صندوق توسعه ملی آمده است: شنبه 28 فروردین 1400 جلسه ای با هماهنگی فرهاد دژپسند وزیر محترم امور مالی و دارایی و با حضور اکثریت اعضای هیئت عامل صندوق توسعه ملی، در محل سازمان بورس اوراق بهادار برگزار و مقرر شد، از محل مطالبات صندوق توسعه ملی از سازمان امور مالیاتی، مبلغ 5 هزار و 100 میلیارد تومان برای یاری به سازمان بورس و اوراق بهادار در صندوق تثبیت بازار سرمایه سپرده گذاری گردد که بلافاصله نامه مربوطه به رئیس سازمان امور مالیاتی کشور ابلاغ و رونوشت آن به افراد ذی مدخل از جمله رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار و جناب آقای دکتر دژپسند وزیر محترم امور مالی و دارایی ارسال شد.

این در حالی است که روابط عمومی سازمان بورس به نقل قول رسانه ها از صندوق توسعه ملی واکنش نشان داده است. در این توضیحات آمده است، سازمان اجرایی شدن مصوبه تخصیص منابع صندوق توسعه ملی به بازار سرمایه را به دفعات از صندوق توسعه ملی و مراجع ذی ربط پیگیری نموده است. طرح ادعای تعلل یا عدم پیگیری سازمان در این خصوص به هیچ وجه صحت ندارد.

عدم دخالت یا تزریق پول؟

هنوز تعیین نیست چه زمانی قرار است 5 هزار میلیارد تومان به بورس عرضه گردد، اما بسیاری از کارشناسان، این اقدامات دولت را بیشتر به ضرر بورس می دانند و براین باورند دولت اگر خود را از بازار کنار بکشد و مداخلات دستوری نکند، خود سهامداران می توانند به بازار سر و سامان دهند.

حسین درودیان از کارشناسان بازار ، با بیان اینکه هر نوع حمایت پولی از بازار سرمایه امری غلط است، گفت: در این باره این حمایت ها از هر نوعی مانند به وسیله پایه پولی، نقدینگی، وام دهی بانک ها و نیز با حمایت بانک مرکزی باشد، نادرست است؛ چراکه در اقتصاد، کمیت های پولی باید در خدمت فراوری و بخش واقعی اقتصاد باشد و نباید از هرگونه بورس بازی، سفته بازی و خرید دارایی حمایت گردد مگر آنکه دارایی فیزیکی باشد و در نهایت از آن در فراوری استفاده گردد.

درودیان با بیان اینکه ریزش ها و شرایط فعلی بازار سرمایه را ناشی از بیش پرش در بازار سهام می داند، گفت: این امر ناشی از فرآیند گذار از قیمت های قبلی سهام به قیمت های جدید است و اگر آن هیجانات ابتدایی نبود طی فرآیندی تدریجی قیمت های سهام به شرایط فعلی می رسید، اما به دلیل اینکه ورود مردم گسترده، هیجانی و شاید به نحوی نیز با حمایت های دولت از این هیجانات همراه بود، از این رو موجب شد تعدیل قیمت سهام به قیمت های جدید با بیش پرش همراه گردد که بعداً این امر تصحیح شد، بنابراین این نوسانات و ریزش ها را چندان به سیاست پولی مرتبط نیست.

درودیان با بیان اینکه نوسان ذات بازار سرمایه است، توضیح داد: تا زمانی که این اتفاقات طبیعی و خودجوش است و تعمدی نباشد، نتیجه به دست آمده از آن نیز معتبر تلقی می گردد و نباید کسی در شرایط آن دستکاری و دخالت کند؛ بنابراین به دلیل اینکه معتقدم بازار سرمایه در چنین شرایطی قرار گرفته است، از نظر من مسئله ای در بازار سرمایه نیست.

این اقتصاددان با بیان اینکه افزایش قیمت سهام و ایجاد رونق در بازار سهام دلیل کافی برای کاهش نرخ بهره نیست، گفت: در شرایط فعلی و با توجه به اینکه نرخ تورم بالاست، افزایش نرخ بهره را برای اقتصاد مفید نمی دانم و در عین حال برای کاهش آن نیز در شرایط تورمی فعلی دلیل قانع نماینده ای وجود ندارد.

اخبار گروه سایر رسانه ها صرفا بازنشر اخبار سایت ها و خبرگزاری هاست و وبلاگ پیوست هیچ مسئولیتی در قبال آن ندارد.

بازگشت به صفحه رسانه ها

منبع: خبرگزاری تسنیم

به "چاره بورس کنار کشیدن دولت است نه تزریق 200 میلیون دلاری" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "چاره بورس کنار کشیدن دولت است نه تزریق 200 میلیون دلاری"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید