طرز تهیه آش جو مجلسی و جا افتاده
به گزارش وبلاگ پیوست، آش جو یکی از محبوب ترین انواع آش به خصوص در استان مرکزی و شهرستان اراک است که هم برای ادای نذر، هم برای برگزاری مهمانی و هم برای گرم کردن سفره های ناهار و شام ماه رمضان پخته می گردد. آش جو به خاطر داشتن فیبر بالا یک وعده غذایی مفید برای وعده سحری و هم هست و جزو آش های مناسب تابستان هم محسوب می گردد. طرز تهیه مرحله به مرحله آش جو مجلسی و سنتی برای 10 الی 12 نفر و نکات مهم خوشمزه شدن آش جو به همراه فیلم آموزشی را در مجله خبرنگاران بخوانید.
طرز تهیه آش جو مجلسی سنتی برای 10 نفر
مواد لازم برای تهیه آش جو (10 الی 12 نفر)
- جو پوست کنده: 250 گرم یا 2 لیوان فرانسوی دسته دار
- پیاز: 2 عدد درشت و خلالی خرد شده
- گوشت قلوه گاه گوسفند (بهتر است با استخوان باشد): 500 گرم
- آب گوشت یا استاک گوشت: 10 لیوان فرانسوی دسته دار (اختیاری)
- نخود: 1 لیوان فرانسوی دسته دار
- لوبیا چیتی: 1 لیوان فرانسوی دسته دار
- عدس: 1 لیوان فرانسوی دسته دار
- برنج: 100 گرم
- زردچوبه: 1 قاشق غذاخوری
- پودر تخم گشنیز: 1 قاشق چایخوری
- سبزی آش: 500 گرم ریز خرد شده (سبزی شامل تره، گشنیز، جعفری و اسفناج در مجموع 450 گرم و 50 گرم شوید است)
- کشک غلیظ: 200 گرم (یا بیشتر)
- کشک برای تزیین: به مقدار دلخواه
- پیاز داغ برای تزیین: به مقدار دلخواه
- نعنا داغ: به مقدار دلخواه
- زعفران دم نموده غلیظ: به مقدار دلخواه
- روغن مایع: به مقدار لازم
فیلم آموزش طرز تهیه آش جو را دیدن کنید:
مراحل طرز تهیه آش جو مجلسی و خوشمزه
مدت زمان آماده سازی: 120 دقیقه
مدت زمان پخت: 120 دقیقه
مقدار کالری آش جو در 100 گرم: 95 کالری
آش جو یکی از آش های سنتی ایرانی است که به خاطر طعم لذیذ و بافت غلیظ و خوشمزه ای که دارد، بسیار محبوب است. این آش از نظر ظاهری شباهت زیادی به دارد و درست کردن آن در خانه بسیار راحت است. در ادامه می توانید با مراحل درست کردن آش جو مجلسی و جزئیات طرز تهیه آش جو آشنا شوید.
مرحله اول؛ حبوبات را خیس کنید
در اولین مرحله از طرز تهیه آش جو حبوبات را از شب قبل خیس کنید و چند بار آب آن را عوض کنید. برای این که جو بهتر لعاب بیندازد جو را هم از شب قبل خیس کنید.
مرحله دوم؛ گوشت و پیاز را با هم تفت دهید
2 عدد پیاز را خلالی خرد کنید و تفت دهید تا سبک و نرم شوند. گوشت شسته شده و درشت خرد شده را به پیازها اضافه کنید و کمی تفت دهید. (اراکی های به این آش به جای گوشت گاهی سیرابی اضافه می نمایند).
این مقاله را هم بخوانید طرز تهیه آش رشته مجلسی و نذری
مرحله سوم؛ آش جو را بار بگذارید
کمی که رنگ گوشت عوض شد، جو آبکش شده، نخود آبکش شده و 10 لیوان آب گوشت یا همان را به آش اضافه کنید. اگر استاک گوشت ندارید به جای آن 10 لیوان آب جوش به مواد اضافه کنید. شعله گاز را زیاد کنید (آب باید روی مواد را کاملا بپوشاند، اگر این مقدار کم بود کمی دیگر اضافه کنید). وقتی محتویات داخل قابلمه به جوش آمد شعله را کم کنید تا مواد خوب بپزند.
مرحله چهارم؛ لوبیا چیتی را اضافه کنید
در این مرحله از طرز تهیه آش جو خوشمزه خانگی یک ساعت که از زمان پخت گذشت، لوبیا چیتی را اضافه کنید. 2 ساعت دیگر صبر کنید تا حبوبات خوب پخته شوند.
مرحله پنجم؛ برنج و عدس و سبزی را اضافه کنید
در یک ساعت خاتمهی پخت برنج و عدس را اضافه کنید. سبزی را هم 30 دقیقه مانده به خاتمه پخت آش اضافه کنید. تمام مواد آش جو باید حسابی پخته و له شوند.
مرحله ششم؛ گوشت را ریش ریش کنید و تفت دهید
وقتی که تمام مواد کاملا پخته و له شدند، تکه های گوشت را از آش بیرون بیاورید و ریش ریش کنید. در یک ماهیتابه مقداری روغن داغ کنید و زردچوبه و پودر تخم گشنیز را اضافه کنید و کمی تفت دهید و به آش اضافه کنید.
مرحله هفتم؛ گوشت ریش ریش را به آش اضافه کنید
گوشت ریش ریش را دوباره به آش جو اضافه کنید. اجازه دهید روی شعله ملایم گاز آش کمی دیگر جا بیفتد. برای این که آش جو غلیظ تر گردد و کش بیاید می توانید گوشت را با گوشتکوب له کنید و به آش اضافه کنید.
مرحله هشتم؛ کشک را اضافه کنید
در این مرحله از طرز تهیه آش جو مجلسی کشک را هم با کمی آب رقیق کنید و به آش اضافه کنید. نمک و فلفل آش را مقدار کنید. آش جو خوشمزه یک است پس در اضافه کردن کشک دست و دلباز باشید.
مرحله نهم؛ پیاز داغ و سیر داغ آماده کنید
در آخرین مرحله از درست کردن آش جو مجلسی و خوشمزه باید ، و را جداگانه سرخ کنید و موقع سرو آش به آن اضافه و آش را با آن ها تزیین کنید.
نکات مهم خوشمزه شدن آش جو
- برای درست کردن آش جو از سبزی خشک هم می توانید بهره ببرید.
- برای پخت آش جو از آب جوش هم می توانید بهره ببرید اما استفاده از آب گوشت یا استاک (آب قلم) طعم آش را لذیذتر و قوت آش را بیشتر کنید.
- برای درست کردن استاک یا همان آب قلم، قلم گوساله را با یک عدد پیاز، یک یا دو شاخه کرفس، یک عدد هویج و یک یا دو ساقه جعفری، یک یا دو عدد برگ بو و مقداری فلفل سیاه تازه بپزید. قبل از پختن قلم، خوب آن را بشورید و کمی در روغن و پیاز تفت دهید و سپس در آب به مدت 7 الی 8 ساعت بپزید. بعد از خاتمه پخت چربی جمع شده روی استاک را بگیرید و در صورتی که استاک بیشتر از مقدار نیازتان است بعد از سرد شدن فریز کنید. استاک مرغ را هم به همین ترتیب می توانید بپزید.
- بهتر است سبزی آش را خیلی ریز و بیش از حد ساطوری خرد نکنید.
- آش جو را بدون گوشت و سیرابی هم به همین صورت می پزند.
- اگر می خواهید به جای گوشت از سیرابی برای پخت آش جو بهره ببرید، ابتدا سیرابی را خوب تمیز کنید و بشورید و خرد کنید و جداگانه با پیاز آب پز کنید. سپس در اواسط پخت آش به آن اضافه کنید.
- هر زمان که احساس کردید آش بیش از مقدار غلیظ شده و آب آن کم است، می توانید مقداری آب به آش اضافه کنید و آن را هم بزنید. تنها موضوعی که باید توجه کنید این است که از آب جوش بهره ببرید و آب را کم کم به آش اضافه کنید تا آش جو آبکی نگردد.
- برای درست کردن آش جو، کشک را درست در نیم ساعت خاتمهی پخت به آش اضافه کنید و مرتب آن را هم بزنید تا کاملاً جا بیفتد.
- جو خواص زیادی برای بدن دارد و به کاهش کلسترول و جلوگیری از بیماری های قلبی عروقی یاری زیادی می نماید.
- برای اینکه آش جو خوشمزه تر گردد، بهتر است آن را با شعله ملایم روی گاز قرار دهید تا درست جا بیفتد و لعاب دار گردد.
- در طرز تهیه آش جو هر چقدر مقدار گشنیز آش بیشتر باشد، طعم آش لذیذتر خواهد شد.
- رنگ آش جو نسبت به سایر انواع آش کمی روشن تر است. بعضی افراد به آش جو مقداری رب گوجه تفت داده شده نیز اضافه می نمایند.
- برای اینکه آش جو لعاب بیشتری بدهد و خوش رنگ تر گردد، می توانید مقداری روغن داخل ماهیتابه بریزید. سپس دو قاشق آرد سفید را با مقداری زعفران آب شده تفت دهید و به آش اضافه کنید.
- برای تزیین آش جو می توانید به جای کشک، از مقداری ماست چکیده و کمی زعفران آب شده نیز بهره ببرید.
- به طور معمول آش جو نباید حالت آبکی داشته باشد. هر چقدر که لعاب این آش بیشتر باشد و کشدارتر گردد، آش شما خوشمزه تر خواهد شد.
- برای اینکه آش جوی شما لعاب دار گردد، بهتر است ابتدا جو را برای 2 تا 3 ساعت بپزید. بعد از اینکه جو لعاب دار شد، سایر حبوبات را به آن اضافه کنید و مواد را خوب هم بزنید.
- برای چشیدن مقدار نمک آش جو بهتر است آن را بعد از اضافه کردن کشک امتحان کنید تا آش شور نگردد.
- بسیاری از افراد آش جو را بدون گوشت می پزند، شما نیز در صورت تمایل می توانید آش جو را بدون گوشت آماده کنید.
- اضافه کردن مقداری جو پرک در مرحله خاتمهی پخت آش جو موجب لعاب دار شدن آش می گردد.
- هیچ گاه نمک را در زمان پخت گوشت به آش اضافه نکنید؛ این کار موجب می گردد گوشت سفت گردد.
- برای از بین بردن نفخ حبوبات بهتر است حداقل 6 ساعت آن ها را در آب بخیسانید و چند بار آب آن را عوض کنید.
سوالات متداول
برترین روش لعاب دار کردن آش جو مجلسی چیست؟
برای اینکه آش جوی شما لعاب دار گردد، بهتر است ابتدا جو را برای 2 تا 3 ساعت بپزید. بعد از اینکه جو لعاب دار شد، سایر حبوبات را به آن اضافه کنید و مواد را خوب هم بزنید.
در طرز تهیه آش جو چه زمانی باید کشک را اضافه کنید؟
برای درست کردن آش جو، کشک را درست در نیم ساعت خاتمهی پخت به آش اضافه کنید و مرتب آن را هم بزنید تا کاملاً جا بیفتد.
منبع: افق کوروش